Вход
и регистрация
Количка
Категории
0700 / 4 20 10 get-bg-skype

"НИВА НА ВОДОУСТОЙЧИВОСТ"

Означението на водоустойчивостта на часовниците е относително понятие. При енергично плуване, силен удар във вода или скачане във воден басейн, създаденото моментно налягане на часовника може многократно да надвиши степента на водоустойчивост на часовника, вследствие на което ще се наруши херметичността на касата на часовника. Всички последали дефекти на часовниците след технически преглед в оторизирания сервиз за часовници, всички ремонти са за сметка на клиента. Бутоните на корпуса и коронката на часовника  никакъв случай не бива да бъдат натискани в съприкосновение с вода. Проникването на вода в механизма на часовника е неизбежно в този случай и гаранционният срок на часовника се преустановява. Водоустойчивостта на БДС 62 е нетрайна и обективна характеристика, поради това, че уплътненията на часовника са предмет на износване и остаряване.

Трябва да се знае, че часовниците се тестват практически в идеални условия - новите часовници от конвейера се слагат в колба и плавно увеличават налягането с въздух. В реалните условия , налягането на водата върху часовниците може да бъде динамично., например : при гмуркане и др. Така могат да се определят няколко вида водоустойчиви часовници.


1. Water Resistant (30 m; 3 Bar; 3 АТМ) - Ежедневна употреба без директно излагане на вода. Издръжливост на леки пръски от дъжд или случайно попадане на капки вода при миене на ръце.

Не се препоръчва: Плуване, гмуркане, миене на ръце с директно потапяне на часовника, други дейности, като: риболов, миене на автомобил, излагане на обилен дъжд и др.


2. Water Resistant 50 m (Water Resistant 5 Bar; 5 АTM) - Подходящ за къпане. Не се препоръчва плуване или практикуване на водни спортове с подобен часовник.

Не се препоръчва: плуване, гмуркане със шнорхел или с бутилка с кислород.


3.Water Resistant 100 m (Water Resistant 10Bar; 10АTM) - Плуване, гмуркане със шнорхел, водни спортове, риболов и др.

Не се препоръчва: гмуркане със бутилка кислород.


4. Water Resistant 200 m (Water Resistant 20Bar; 20АTM) - Плуване, гмуркане със шнорхел, гмуркане с бутилка с кислород,  всякакви водни спортове.

Не се препоръчва: гмуркане със бутилка кислород на голяма дълбочина.


5. Diver's 200 m or 300 m - Гмуркане с бутилка кислород (scuba diving)

Не се препоръчва: Професионално гмуркане на големи дълбочини.Pazaruvaj - Надежден помощник за покупки