Вход
и регистрация
Количка
Категории
0700 / 4 20 10 get-bg-skype
75.00 лв.
Безплатна доставка!

* Задължително поле

75.00 лв.
Спечели 75 точки при покупка

Ехинокактус "Столът на Тъщата"/Echinocactus grusonii

saksia/еchinocactus
(0 мнения от клиенти)| Добави мнение

Въпроси към продукта(0)

Наличност: На склад

75.00 лв.

Подарете си това красиво растение, което да радва очите ви и да краси дома ви....още информация

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Тази стока е включена в нашият магазин на: 29.03.2012
Последна актуализация е извършена на: 06.04.2015Подробности

  • Кактусите от този род са разпространени в югозападните части на САЩ и северните части на Мексико. Растат на глинесто-варовита почва, главно в пустинни местности, в подножието и по склоновете на скали, в планински клисури, където почти няма друга растителност. В близкото минало беше напълно възможно да се срещнат големи групи от Ехинокактуси на възраст от 200 до 400 години, в днешно време е трудно да се открият дори единични екземпляри на такава възраст. Само в Ел Пасо (Тексас) при проведени строителни работи са унищожени повече от 500 от тези ценни растения. При отглеждането на Ехинокактусите, единствения проблем с който може да се сблъскате е осигуряването на място за възрастните растения.
  • При интензивна слънчева светлина, постоянен приток на свеж въздух и умерено поливане в периода на растеж, Ехинокактусите растат сравнително бързо, но да се дочака да цъфнат не е лека задача. Повечето видове се развиват добре в субстрат състоящ се от 40% равни части листовка и чимовка, 30% смес от едрозърнет пясък и чакъл, до 10% варовикови добавки, останалото добавъчни материали. За така наречените "малки" Ехинокактуси (E. horizonthalonius, E. parryi, E. xeranthemoides), към субстрата се добавят в до 20% от обема чакълести съставки и се намалява количеството поливки. През зимата възрастните растения се държат сухи при температура 6-10 градуса. По-деликатните видове предпочитат зимни температури 8-10 градуса.
  • Ехинокактусите се размножават чрез семена. Растежа на семеначетата може да ускори, като се направят присадки, а след това отново се вкоренят подрасналите екземпляри. Оставащите от присадката "пънчета", могат да послужат за вегетативно размножаване, тъй като охотно образуват издънки. Ехинокактусите са изключително популярни и широко разпространени в колекциите. ВИДОВЕ *Echinocactus grusonii Минимална температура: за кратки периоди от време издържат на температури до -10°C, средна зимна температура 12°C.
  • Разположение: пълно слънце
  • Произход: Мексико (Сан Луис Потоси, Идалго). Местното название на кактуса е "златна топка".
  • Описание: Стъблата са светло зелени, обли, с възрастта леко се издължават, никога не образуват странични издънки. Старите 200-300 годишни екземпляри надвишават 1 метър на височина и 70 см. в диаметър. Ребрата са около 30, остри, високи, прави, в ранна възраст разделени от редуващи се вдлъбнатини и изпъкналости. Ареолите в посока към върха се разполагат все по-плътно и образуват гъсто покритие. Радиалните бодли са 8-10 на брой, с дължина до 3 см. Централните бодли са разположени кръстообразно и са дълги 5-7 см. Всички бодлички се отличават с особена декоративност, цвета им е прозрачно жълт, и са изключително здрави и твърди, леко извити към основата на стъблото. Зацъфтява на възраст 30-40 години, периода на цъфтеж е от Март до края на Април. Цветовете са жълти, дълги и с диаметър около 5 см., появяват се само на старите растения. Плодовете са дълги до 2 см., покрити с бели, вълнисти власинки.
  • Размер на саксията - 27-30 см
  • Височина на растението - 25 см

Напишете Вашето мнение

Само регистрирани потребители, може да пишат мнения. Моля, влезте в профила си или се регистрирайте

Bonus50  

Въпроси за продукт

Задайте въпрос

Няма въпроси към продукта !

Други стоки от категорията

Pazaruvaj - Надежден помощник за покупки